Budapesti étterem mustra

Budapest gasztronómiai színtere kiemelkedő éttermekkel büszkélkedhetett. Azt mondják, hogy: „éhes ember, mérges ember.” Ebben lehet valami, mert amikor egy étel ízlésesen van tálalva, minőségi alapanyagokkal, szépen megterített asztalon, az étkezést már a szemünkkel elkezdjük és meg is feledkezünk egy kis időre a mindennapi gondokról.
Most pedig 5 olyan különleges budapesti éttermet mutatunk be, amit érdemes felkeresned, ha finomat, minőségit, ízkavalkádot biztosító ételkölteményeket akarsz elfogyasztani. A kiszolgálásra sem lesz panaszod, mert ezekben az éttermekben a vendégek az első helyen vannak.
1. Stand étterem
Budapest belvárosában találod, a Székely Mihály utcában, ezt a nagyszerű helyet, ami már 2 darab Michelin-csillagot birtokol. Az elsőt nem sokkal azután kapta, amint megnyitotta kapuit és 2022-ben pedig megkapta a másodikat is. Ez nem meglepő, mert az étterem elhivatott csapata soha nem ismert kompromisszumot a minőség terén és ezt az irányelvet követik a mai napig.
A magyar és főleg a szezonális alapanyagok első helyen szerepelnek a Stand étterem listáján, amiket úgy használnak fel, hogy az ízek harmóniájára fokozottan figyelnek, belecsempészve egy kis modern csavart, hogy napjaink elvárásainak is maximálisan meg tudjanak felelni.
2. Rumour étterem
Amennyiben igazi kulináris élveztre vágysz, akkor foglalj asztalt a Rumour étteremben, Budapest belvárosában, a Petőfi Sándor utcában! Az étterem koncepcióját az 1920-as években bevezetett alkoholtilalom időszaka ihlette.
Olyan helyen élvezheted a gasztronómiai különlegességeket, ahol több fogásból álló degusztációs menüt szolgálnak fel és gyakran ritka alapanyagokkal megspékelve. Itt egy különleges élményben is részed lehet, ugyanis a séfasztal köré ülve a barátaiddal vagy üzleti partnereiddel, nemcsak a kész ételeket kapjátok, hanem a látványt is, ahogy a fogások elkészülnek.
Erről az élményről Rácz Jenő séf gondoskodik, aki Londonban, Koppenhágában, Szingapúrban és Shanghajban is a legjobb éttermekben dolgozva szerezte meg a tapasztalatait és tudását.
Ajándékutalványt is igényelhetsz, ami egy olyan személynek adhatsz, akiről tudod, hogy rajong a különleges gasztronómiai élményekért.
3. Salt Budapest
Budapest belvárosában van egy csodás hotel, a RUM, ahol a hangulat és a stílus nagyszerűen kiegészítik egymást. Itt találod, az épületen belül a Salt éttermet, aminek az alapja a tradicionális magyar konyha. Előszeretettel használják a gyógynövényeket, de a vadnövényeket is, amiket legtöbbször az étterem csapata gyűjti össze.
A törekvésüket a magas minőségre Michelin-csillaggal jutalmazták 2022-ben. Viszont még egy kiemelkedő szempontot fokozottan szem előtt tartanak, mégpedig a fenntarthatóságot és az etikus gasztronómiát. Ezt Michelin Green Star-ral jutalmazták. Ugyancsak 2022-ben bekerültek a The World’s 50 Best Restaurants’ lista Discovery válogatásába és Tóth Szilárd séf a The Best Chef listáján szerepel, a 100 legjobbjai között. Vagyis elmondható, hogyha erre a helyre jössz el, akkor a minőségi, magyaros ízek el fognak varázsolni, ráadásul egészséges változatban, hiszen saját kerttel is rendelkeznek.
A helyben sült friss kenyér illata, a séf szatmári családjától érkező minőségi hústermékek és az általuk termesztett zöldségek, környezettudatos keretek között tálalva, több, mint ideális. Próbáld ki!
4. Babel Budapest
A Babel Budapest egy Michelin-csillagos étterem, ami a város szívében található, a Piarista köz 2. alatt. A konyhája a közép-európai ízekre összpontosít. Az étlap helyi alapanyagokra épül és szezonálisan változik. Az ételekhez kizárólag magyar fehér- és pezsgőborokat kínálnak.
A Babel Budapest nagy hangsúlyt fektet a művészek támogatására is. Az étterem bejáratánál látható „B” betűt a híres Havadtoy Sámuel készítette egyedi csipketechnikával. Az egyedi étkészleteket Wallenstein Ksenia keramikus művész tervezte, kifejezetten az aktuális menühöz igazítva.
+1. Essência Restaurant – szerelem egymás és az ételek iránt
Tiago Sabarigo és Jenei Éva a tulajdonosai annak a Michelin-csillagos étteremnek, ahol a magyar és a portugál konyha kiteljesedik, kiegészítve egymást. Budapesten a Sas utca 11. szám alatt lehet megtapasztalni a magyar és a portugál ízek fúzióját, ami megmutatja az élet és az étel esszenciáját.
Tiago és Éva nemcsak az Essência Restauranttulajdonosai, de házaspárként viselik szívükön az éttermet, hiszen mindketten rajongva szeretnek főzni. Mindketten neves éttermekben szereztek tapasztalatot és tudást. A sors összehozta őket, találkoztak és megalkották ezt a pazar éttermet, ahol minden fogás ízkavalkád.
Milyen éttermeket részesítenek előnyben a budapestiek és a turisták?
A budapestiek gyakran keresik azokat az éttermeket, ahol hagyományos magyar konyhát kínálnak modern csavarral. Ilyen például a Stand Étterem.
Fontos szempont a fővárosi lakosságnak, hogy az étterem hangulata legyen barátságos, családias, de a minőségi alapanyagokra is egyre jobban figyelnek a vendégek. Persze a jó ár-érték arány sem utolsó szempont.
A turisták preferenciái elsősorban azok az éttermek, amik híresek, elismertek, például Michelin-csillagos helyek. A felmérések szerint, a legtöbb turista keresi a hagyományos magyar fogásokat, mint az autentikus pörkölt vagy a gulyásleves. Nem is csoda, hiszen a magyar fogások híresen ízletesek.
A turisták adnak a panorámára és szívesen ülnek be olyan helyekre, ahol az étkezés alatt csodálhatják az elterülő tájat vagy a Dunát.
Melyik korosztály mit fogyaszt legszívesebben?
A fiatalok körében népszerűek a modern, laza hangulatú bisztrók, street food helyek és az újhullámos fine dining éttermek. A kedvelt ételek közé tartoznak a burgerek, a kézműves pizzák, de a kísérletező konyhák fogásai egyre népszerűbbek.
A középkorú vendégek gyakran választanak magas minőségű fine dining éttermeket, valamint azokat a helyeket, ahol borpárosítással kínálnak ételeket. Előszeretettel fogyasztanak steaket, prémium borokat, tenger gyümölcseit és innovatív magyar fogásokat.
Az idősebb generáció tagjai előnyben részesítik a hagyományos magyar ételeket. Szívesen fogyasztanak húsos fogásokat, halászlevet és klasszikus magyar desszerteket, mint a somlói galuska vagy a túrógombóc.
Amit mindenki meg akar kóstolni, ha Budapesten jár
Legyen az magyar vagy külföldi, budapesti vagy vidéki, mindenki megtalálja az autentikus fogások közül azt, ami a kedvence lehet. A külföldiek legtöbbje meg akarja kóstolni a lángost, gulyást, pörköltet, libamájat, töltött káposztát, Hortobágyi palacsintát vagy a Somlói galuskát.
Édes, sós, csípős vagy fűszeres ízek – mindegy melyik a kedvenced, Budapest éttermeiben, cukrászdáiban fenséges ízekkel kényeztetheted az ízlelőbimbóidat. Beülhetsz egyedül, a családdal, a barátokkal, a munkatársakkal vagy üzleti partnerekkel és fenséges fogásokkal csillapíthatod az éhségedet. Minden falatot ki kell élvezni és minden ízt még intenzívebbé tehetsz a hazai italokkal.
Ugyanis italok terén is méltán büszkék lehetünk a magyar borokra és a hungarikumnak számító pálinkára. Ha pedig ünnepelni akarunk, akkor a magyar Törley pezsgő tökéletes nedű a koccintásra.
Kapcsolódó hírek
