Rejtett gombócok Budapesten: a nyár legfinomabb fagyija

Ezek a budapesti fagyizók nem is fagyizók – mégis igazi gasztro élmenyt adnak
Budapest nyara nem telhet el fagylalt nélkül. A klasszikus cukrászdák és gelatózók világa már mindenki számára ismert terep, de mi van, ha azt mondjuk: a főváros legizgalmasabb fagyijait olyan helyeken kaphatod, ahol egyáltalán nem is fagylalt a fő attrakció? Ezek a rejtett helyek nem csak meglepnek, de egyben felejthetetlen gasztro élményt is nyújtanak.
Vietnámi ízek és artisan fagyi: Vietnámigulyás.hu HK
A Frankel Leó út egy csendesebb szakaszán működik a Vietnámigulyás.hu HK, ahol az autentikus vietnámi levesek mellett a vendégek egy olyan fagyit is találhatnak, ami megállítja az időt. Itt a Jersey tehéntejből készülő krémes soft serve az alap, amit házi kompótokkal ízesítenek. Barack, szilva, mangó és ananász: minden falat egzotikus utazás.
A roppanó crumble vagy a japán szilvakrém eleganciája olyan gasztronómiai összhatást ad, amit még egy klasszikus cukrászda is megirigyelne. A 250 grammos adag 1500 forintért abszolút megéri.
Retró kerthelyiség, modern fagyival: Szaletly
A Szaletly kertvendéglője egyszerre hívogat retró hangulatával és lenyűgöző, artisan desszertjeivel. A fagyipultban folyamatosan 20 feletti ízvariáció forog, mégsem ez a legmeglepőbb benne: hanem az, hogy mindenki talál magának megfelelő opciót. Laktózmentes, cukormentes, gluténmentes – ízveszteség nélkül.
A levendulás barack vagy a rozmaringos málna sorbet nem csupán hűsítő, hanem igazi nyári ízszimfónia. A 580-680 forintos árak barátságosak, a kerthelyiség pedig Budapest egyik legjobb nyári hűsítő oázisa.
Kultúrcsemege a pohárban: Tompa17 könyvkávézó
A Tompa17 nemcsak egy könyvkávézó, hanem egy gasztrokultúrális oázis a 9. kerületben. A klasszikus fagyik mellett itt a vegán, gluténmentes és cukormentes választék is erős, de az igazi sláger a brioche al pistacchio.
A frissen sült briochéba töltött, szicíliai pisztáciából készült gelato valódi artisan desszert. A Marmorstein pékség közreműködésével készülő desszert nem olcsó (2450 Ft), de minden forintja megéri.
Fine dining desszert a bazilika mellett: SALT Pop-up
A SALT nevű Michelin-ajánlott hely pop-up cukrászdája egy igazi rejtett kincs a Zrínyi utcában. A croissantba töltött gelato a ház specialitása, amit matcha teából készített jégkrémmel töltenek meg.
A Zhao Zhou Matcha Ocean teája adja az alapot, a málnaszósz és a csokigyöngyök pedig olyan gasztronómiai dimenziót nyitnak, amit kevesen tapasztaltak fagyin keresztül. A 2700 Ft-os ár sem tart vissza senkit, aki egyszer megkóstolta.
Kisvasút és nagy ízek: Hűvösvölgyi fagyikaland
A Gyermekvasút végállomása melletti Kisvasút pizzéria talán az egyik legeldugottabb fagyilelőhely Budapesten. Nincs 30 íz, nincs műmárva dézsában tárolt gombóc: van viszont 4 évszakhoz illő íz, friss alapanyagból, minden nap.
A pisztácia, eper, citrom és csoki négyese télen-nyáron verhetetlen. A 550 Ft-os ár baráti, a hangulat pedig maga a hegyi nyugalom. Egy szelet pizza után a legjobb nyári hűsítő élmény.
Egy gombóc Budapestből: fagylalt, ami többet mond ezer szónál
A budapesti nyár szerves része a fagyi, de nem csak a legismertebb helyeken. Ezek a rejtett fagyizók bebizonyítják, hogy nem kell fagylaltboltnak látszani ahhoz, hogy világszínvonalú gelato Budapest szülessen. Akár egy vietnámi étteremben, egy könyvkávézóban vagy egy erdei pizzériában találod meg a nyár legjobb ízeit, ne habozz belevágni a felfedezésbe.
Az igazi fagylalt élmény nem mindig ott vár, ahol keresnéd.
Kapcsolódó hírek
