Márton-napi programok Budapesten, kicsiknek és nagyoknak
Budapest 10. kerületében, a Kőbányai Gyermek- és Ifjúsági Szabadidő Központ (KÖSZI) idén is nagy szeretettel várja mindazokat, akik bekapcsolódnának a Márton-napi lámpások elkészítésébe és részt vennének a felvonuláson.
A novemberi borúsabb napok sem adnak okot arra, hogy a négy fal között töltsük az időt, mert Budapest ilyenkor is izgalmas programokkal vár mindenkit. A Márton-napi lámpás felvonulás során mindenki bemutathatja a gyönyörű és egyedien készített lámpását.
A KÖSZI újra várja azokat a gyermekeket, akik szeretnék elkészíteni a saját lámpásukat. Ehhez csupán egy üres befőttes üvegre van szükség, amivel megjelennek hétfőn, 16:30 órakor.
A befőttes üveg együtt történő dekorálása kitűnő alkalom arra, hogy a gyermekek új ismeretségeket, barátokat szerezzenek, miközben nagyszerűen érzik magukat és játékos módon új dekorálási technikát sajátítanak el.
Természetesen nemcsak elkészítik, hanem be is mutatják Budapest városának az alkotásaikat, ugyanis lesz egy lámpás felvonulás is. Sőt, díjazni is fogják az elkészült műveket és táncolni, szórakozni szintén lesz lehetőség.
Budapesten a Szent László tér körül lesz a Márton-napi lámpás felvonulás, amit élő zene kísér, tehát a jó kedv és a vidámság garantált. Előtte pedig a lámpásszépségversenyen is részt vesznek, ahol díjazni fogják a legszebben dekorált üvegeket.
A felnőttek sem kell kimaradjanak a jóból, ugyanis a KÖSZI 18:30-tól késő estig a táncházba várja mindazokat, akik egy kis szórakozásra vágynak, miközben a jó zene táncra csalogatóan hat.
Libaságok Budapest több részén
A VakVarjú számos éttermeiben, szinte egész novemberben, pontosabban 6-20 között Márton-napi finomságokat lehet megkóstolni. Olyan egyedi menüsorral kényeztetik a vendégeket, amit illik leöblíteni jóféle nedűvel.
Ezt a Törley Pezsgőpincészet meg is tudja adni, mivel itt is, amint a VakVarjú éttermeiben szintén, a Márton-naphoz kapcsolódott eseményekkel várják a vendégeket. Nem érdemes lemaradni a finom ízekről, kulináris élvezetekről, ahogyan a gyöngyöző pezsgőről sem! Az újbor ünnepe is ilyenkor van, ami ráadásul számos régi hagyományban gyökerezik.
„Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”
Így szól az idézet, amit a gyermekek és felnőttek is vidáman énekelnek és mondogatnak. Miért született ez a mondás és mi köze van Szent Mártonhoz?
Tours-i Szent Márton napja november 11-én van, akiről tudni kell, hogy egy jóságos püspök volt. Egy legenda szerint, amikor püspökké akarták választani, Márton elbújt a libaólba, de azok elárulták a gágogásukkal. Persze, ez csak legenda, de azért szeretjük ezt a történetet és az idők során összefonódott a libasült a Szent Márton nappal.
Valójában, ez az időszak volt az adventet megelőző lakomák és bálok ideje. Már az éves munkálatok is befejeződtek, az újbort is meg lehetett kóstolni és a libák is szép tömötté váltak. Vagyis tökéletes időszak volt egy kis mulatozásra az adventi böjt kezdete előtt. Budapesten és egész Magyarországon számos rendezvényt szerveznek, gyermekeknek és felnőtteknek is, aminek a főszereplői a libából készült finomságok, az újbor és a vidám táncos mulatságok.
A lámpások miként kapcsolódnak Szent Mártonhoz?
Tours-i Szent Márton emlékét és a jó cselekedetinek hirdetik a lámpások fénye. A lámpásokkal való felvonulások célja tehát az, hogy hirdessék a püspök nemes és szeretetteljes cselekedeteit, fényt vigyenek oda, ahol sötétség van.
Hazánkban igen nagy kultusza van ennek az ünnepnek és az országban sok helyen van templom, kápolna, ami a nevét viseli. Budapesten is van Szent Márton-templom, a Váci út 9. szám alatt.
Tippek a Márton-napi lámpások elkészítéséhez
Roppant egyszerűen el lehet készíteni egy mutatós Márton-napi lámpást, amihez csak egy befőttes üveg kell, némi akrilfesték és egy elektromos mécses. A befőttes üveget meg kell tisztítani, majd az akrilfestékkel libákat vagy őszi leveleket, esetleg Szent Mártont festeni az üvegre. A száradást követően bele kell helyezni az elektromos mécsest és máris elkészült az egyszerű, de nagyszerű lámpás.
Libafinomság otthon, egyszerűen
Aki valamilyen okból egyetlen rendezvényre sem megy el, amit Budapest szerte szerveznek, az otthon is elkészítheti a libafinomságot. Roppant egyszerűen igazi finomság kerülhet az asztalra.
A libacombokat fűszerezzük és libazsírral megkenve, alufóliával letakarva, 1,5 órán keresztül a sütőben sütjük. Tetszés szerinti zöldségekből zöldségágyat készítünk, majd a már majdnem kész combokat ráhelyezzük a zöldségekre és még 25-30 percig, alufólia nélkül sütjük. Jó tanács! A kakukkfű és a rozmaring mindenképp legyen a fűszerek között, mert ezek hozzák ki a fenséges ízeket!
A fenséges lakomát pedig mindenképpen le kell öblíteni újborral, miközben a saját díszítésű lámpásunkban pislákol Szent Márton jócselekedeteit hirdető lángja.