Mi kerüljön a karácsonyi – szilveszteri asztalra?
A karácsonyra való készülődés is egyfajta hangulatot képes adni, amibe beletartozik az ünnepi menü is, akár Budapesten él valaki, akár vidéken. Hogy milyen ételek kerülnek az asztalra karácsonykor és szilveszterkor, az nem csupán tájegységek szerint változik, hanem olykor még családon belül is.
Akár Budapesten élsz, akár vidéken, ha egy csepp hagyományt is bele akarsz csempészni az ünnepi menübe, akkor van lehetőséged válogatni. Összegyűjtöttünk egy csokorra való fogást, amit karácsonykor nagyon sok helyen elkészítenek. Vagyis kedvedre válogathatsz, hogy a fejedbe eltervezett menübe melyik illik bele úgy, hogy rohanások nélkül elkészülj mindennel.
Előételek
A divatos és trendi falatkák mellett, nagyszerűen megfér az olyan hidegtál is, amit a kistermelői piacon is bármikor be lehet szerezni és egy kisebb vállalkozás hentesüzletéből. Némi zöldség ízlésesen felszeletelve, amit nyersen is bátran lehet fogyasztani, kiváló kísérője lehet a disznóölések során készült húskészítményeknek. Mutatósan feltéve a tálalótálcára, egyszerűen ellenállhatatlan, hiszen finom, tápláló, a szemnek is tetszetős és megbízható forrásból beszerezve, egészséges fogásként kerülhet az asztalra.
A különféle pogácsák, sajtos rudak és kikavart krémek például padlizsánból, halikrából, avokádóból is nagyszerűen beillenek a menüsorba.
Főételek
Ilyenkor sokan esküsznek a halászlére és ugyanilyen sokan voksolnak az ízletes tyúkhúslevesre. Mindkettő tökéletes karácsonykor! Halat amúgy is nagyon keveset fogyasztunk, legalább karácsonykor kerüljön az asztalra ez az ízletes étel, ami tápláló és még egészséges is. Viszont a gyönyörűen gyöngyöző húslevesnek sem lehet ellenállni, ami házilag készített levestésztával gőzölög a szépen megterített asztalon.
Aki mellőzni akarja a húst, bármilyen megfontolásból, az bátran készíthet karácsonyi borlevest, de a gesztenye krémleves is tökéletes a vegetáriánus ünnepi menübe.
A töltött káposzta sokak kedvence és gyakran kerül a karácsonyi asztalra, rengeteg család otthonában. Leginkább savanyított káposztalevelekbe töltik, de bátran lehet édeskáposztát is használni vagy éppen paprikát, hiszen nem törvény sem az egyik, sem a másik. Ráadásul meg lehet bolondítani egy kis füstös ízzel is, ha belecsempészünk némi szalonnát. A paradicsomszósz se maradjon ki és a friss kapor sem, amit Budapesten is könnyedén be lehet szerezni a piacokon.
Ha már szóba került a leveseknél a hal, akkor a főfogást is lehet ebből készíteni, mert a harcsapaprikás nagyszerű főfogás az ünnepi ételek között. Ami pedig még nagyon sok családi asztalra felkerül, az a fenséges aszaltszilvával töltött csirke vagy a mennyei kacsacomb párolt lilakáposztával.
A vegetáriánusok is elkészíthetik a töltött káposztát, csak éppen a húst kicserélik például gombára. Kimondottan finom tud lenni, ha a gombafajtának megfelelő fűszerezéssel van megbolondítva, olyannyira, hogy a húst fogyasztók is szívesen megkóstolják. A hagyományos bécsi burgonyasaláta is nagyszerű választás főfogásnak és a céklás-gombás ragu után is mindenki megnyalja a tíz ujját, főleg, ha rösztin van tálalva.
Desszertek
A mézeskalács biztosan mindenkinek azonnal beugrik, amikor szóba kerülnek a karácsonyi sütemények, édességek, desszertek. A zserbógolyó is a karácsonyi desszertek közé sorolható, ahogy a gyümölcskenyér is. A bejgli pedig szinte minden asztalon jelen van, teljesen mindegy, hogy a család Budapesten vagy vidéken ünnepel. Egyre többen töltik meg a hagyományos dió és mák mellett, a tél slágerével, a gesztenyével. Különleges, ínycsiklandozó és nagyszerűen kiegészíti a mákos és diós változatot.
Italok
A tojáslikőr és a forralt bor mellett, a karácsonyi puncs is sok családban elkészül, számtalan házi recept alapján és a gyermekek kedvence, a forró kakaó vagy csokoládé is kötelező ital az ünnepi időszakban.
Szilveszteri hagyományos ételek, italok
Szilveszterre is általában kiteszünk magunkért, amikor az ünnepi menüről van szó. Karácsonykor hagyományos családi vacsorára készülünk, megadva az ünnep méltóságteljes mivoltának a mikéntjét. Szilveszterre már kicsit lazábban készülünk és átengedjük magunkat a szórakozásnak.
Ilyenkor is felkerülnek az asztalra hagyományos ételek és italok, amiről azonnal a szilveszteri buli jut az eszünkbe.
Előétel
Ilyenkor a hidegtálak nagyon dominálnak. Erre bármi felkerülhet, ami a családnak vagy a baráti társaságnak a kedvence. A töpörtyűs pogácsáktól kezdve, a különféle felvágottakig, sajtokig és krémekig vagy töltött tojásig, minden elfér egymás mellett a szilveszteri tálcán.
Levesek
A nagy sláger a korhely leves, ami leggyakrabban savanyított káposztával és kolbásszal készül. Persze ebből is különféle receptek vannak, ízlések szerint. A vegetáriánus korhely leves is roppant egyszerű, hiszen a húsfélét helyettesíteni lehet ízletes vargányával. Kiváló leves a másnapi macskajajra, ha úgy alakult a szilveszteri buli, hogy többször néztük meg a pohár fenekét. Ugyancsak sokan készítik ilyenkor a frankfurti vagy a lencselevest. Mindegyiket el lehet készíteni hússal és húsmentesen is, így a vegetáriánusok is élvezhetik a hagyományos fogások mennyei ízeit.
Főételek
A sertésoldalas és az egészben sült malac nagy sláger szilveszterkor, de a töltött fasírt is, amit temérdek recept alapján el lehet készíteni. A köret ilyenkor a lencse, de a burgonya és a káposzta is igen gyakori, ahogy a sütőtök szintén.
Desszertek
A kókuszgolyó régóta a szilveszteri közkedvelt süteményei között van, ahogy a linzer és a hájas sütemény is.
Italok
Ha szilveszter, akkor azonnal a sok pezsgő durranására gondolunk, de nem ez az egyetlen ital, amit hagyományosan fogyasztanak az emberek. Szilveszterkor, amikor összegyűlnek a barátok vagy a kollégák, a pezsgő mellett, a bólé és a puncs kötelező elem az italok között.
Hagyományos vagy trendi legyen a menü?
Budapesten is lehet ápolni a hagyományt és átadni a fiatalabb generációnak, hiszen ez nem zárja ki azt, hogy a reformkonyha innovatív fogásait ne lenne szabad elkészíteni. Nyugodtan lehet ötvözni a kettőt, hiszen jól megférnek egymás mellett, ráadásul egyszerre hódolunk a hagyományok előtt és nyitottak vagyunk az új dolgok felé is. A hagyományos receptekbe bevinni egy modern csavart, izgalmas eredményt ad. Vagyis bátran kísérletezz!
Talán az a legjobb, ha mindenki átgondolja, hogy milyen korosztályú vendégeket vár és annak alapján állítja össze az ünnepi menüt.
Kiváló receptek sokasága van az internetes felületeken, amik új ízvilágot tárnak fel előttünk, de olykor jó visszanyúlni nagyanyáink receptjeihez is, hogy felidézzük a gyökereinket és megtartsuk, majd tovább tudjuk adni az utódainknak, mert ez igenis fontos!
A karácsony a család, a szeretet ünnepe, éppen ezért, valamilyen hagyományos fogás mindenki asztalára kerüljön, függetlenül attól, hogy Budapest belvárosában él vagy egy nyugodt tanyán!
Mi van akkor, ha nem szeretnénk főzőcskézni karácsonykor?
Budapest számos étterme különleges ünnepi menükkel és meghitt hangulattal várja vendégeit a karácsonyi időszakban. Az alábbiakban öt olyan éttermet ajánlunk, ahol felejthetetlen gasztronómiai élményben lehet részed az ünnepek alatt.
1. Costes Downtown
A Costes Downtown Michelin-csillagos séfje különleges karácsonyi menüvel készül az ünnepekre. Az étterem ünnepi díszbe öltözve várja vendégeit, akik többfogásos vacsorát élvezhetnek, olyan finomságokkal, mint a forralt borban marinált kacsamáj, halászlé, íróban marinált báránygerinc és aranygaluska tojáslikőrrel.
2. New York Kávéház
A világ egyik legszebb kávéházában, a New York Kávéházban eltöltött szenteste garantáltan örök emlék marad. Az étterem két karácsonyi menüvel készül, melyek közül az egyik vegetáriánus, többek között szalmában sült zellerrel és cukkini spagettivel; míg a másikban olyan exkluzív fogások kaptak helyet, mint a hideg libamáj, a korhely halászlé, valamint a borjúpofa burgonyakrémmel és pirított bébirépával.
3. InterContinental Budapest – Corso Étterem
A Corso Étterem ünnepi menüjében olyan finomságokat találhatunk, mint a konfitált kacsacomb, a fogas filé Kárpáti módra, a sült marharostélyos Yorkshire pudinggal, az újházi tyúkhúsleves vagy a szarvasbélszín narancsos vörösbormártással és vargányagombával. Az étterem nevéhez fűződő minőség az ünnepekkor is változatlan, biztosítva a vendégek számára a felejthetetlen karácsonyi élményt.
4. Pierrot Étterem
A Budai Várnegyed egyik ékköve, a Pierrot Étterem elegáns és kifinomult karácsonyi vacsorával várja vendégeit. Az ünnepi menüben olyan fogások szerepelnek, mint a szarvasgerinc kakukkfüves gesztenyével, dödöllével és vörösboros jus-vel, valamint a mézes krémes barack sorbet-val és csokoládé morzsával. Az étterem romantikus hangulata tökéletes választás pároknak és családoknak egyaránt.
5. Pest-Buda Bistro
A családias hangulatú Pest-Buda Bistro a Budai Várban tradicionális magyar fogásokkal és meghitt légkörrel várja vendégeit karácsonykor. Az ünnepi menüben olyan ételek találhatók, mint a zsályás bárányraguleves burgonyagombóccal, pecsenye kacsamell tőzegáfonya raguval, sült színes répával és burgonyafánkkal, valamint a Kárpáti fogasfilé pisztráng kaviárral, gombával és petrezselymes burgonyával.
Ezek az éttermek nemcsak kiváló ételeikkel, hanem különleges atmoszférájukkal is hozzájárulnak ahhoz, hogy a karácsonyi étkezés emlékezetes élmény legyen Budapesten.