Budapest történetek

Törley Pezsgő Budapest – tradíció és minőség szimbóluma

Törley pezsgőgyár Budapest

A Budapesten található Törley Pezsgőgyár története 1882-re nyúlik vissza. Ekkor alapította meg Törley József a gyárat Budafokon.

A prémiumnak számító magyar pezsgők gyártása felé orientálódott és sikerült is elérnie a célját, hiszen olyan italt állított elő, ami hazai és nemzetközi szinten is elismert lett. 1896-ban nemességet és előnevet kapott I. Ferenc József magyar királytól.

 „Csantavéri” nemesi előnevét, Törley József halála utána a fivérei, Gyula és Antal, valamint az utódaik is használhatták, mivel ők is nemességet kaptak a királytól.

Budapest nevezetességei között mindenképpen helye van a pezsgőgyárnak. Kalandos történelme magával ragadó, amit meg kell ismerni és mivel látogatható a hely, így felkereshető.

Ki volt Törley József?

1858-ban született. Grazban a kereskedelmi akadémián végezte a tanulmányait, ahol megismerkedett Théophile Roederer francia pezsgőgyárossal. Ez a találkozás mérföldkövet jelentett az életében. Reimsben megtanulta a pezsgő készítésének minden fortélyát és a tanultakat volt alkalma kipróbálni egy másik szintén neves cégnél, a Delbeck et Cie-nél.

Mivel törekvése sikert aratott, gyárat alapított Reimsben. 1880-ban alapbor-beszerző útján rátalált Promontorra (ma Budafok) és meglátta az esélyt, amit meg is ragadott. A hely tökéletes volt minden szempontból a pezsgőgyártásra.

Promontor Budapest 22. kerületében volt, néhány házból álló utca. Ilyen egyedi látkép sehol az országban nem lelhető fel, mint amit itt ad a macskaköves utca és a földbe vájt pincék előtt épített kicsi házikók. Ráadásként, a legtöbb házikó még ma is ugyanolyan, mint kétszáz évvel ezelőtt.

Törley József itt présházat vásárolt, házhellyel, szőlővel és a Reimsben alapított gyárát áttelepítette ide 1882-ben. Ebben az évben meg is kezdte a gyártást. Louis François pezsgőmester és egyben jó barátja irányításával, francia gépekkel és szakemberekkel kezdte meg a működést. Louis később kivált Törley cégéből és öccsével jelentős konkurenciával bíró pezsgőgyártásba kezdett.

A budapesti Törley gyár terjeszkedése

1890-ben a gyár átköltözött az Anna utcába, ahol tradíciókat és az innovációt ötvözve kezdte meg a pezsgők gyártását. A legmodernebb berendezésekkel folyt a gyártás és 20 négyzetméteres pince is létesült.

Törley József vezette be itthon elsőként a fagyasztásos sprőtelenítést. A magas minőség mindig az első helyen állt és ennek érdekében a legjobb alapborokat használta, amit Etyek és környékének pincészeteiből szerzett be.

A fejlődés olyan mértékben halad, hogy 1905-ben közel járt a termelés az 1 millió palackhoz. Alapítótagja lett a Királyi Magyar Automobil Clubnak és teherautókat vásárolt, hogy a pezsgő minél hamarabb érkezzen meg a megrendelőkhöz. Nem csupán Magyarországban gondolkodott, mert meghódította Európát is, kezdve Franciaországgal és a tengerentúlra is exportált.

Az 1890-es évekre már a felső tízezer asztalán ott volt a Törley pezsgő. Számos aranyérmet nyert. 1896-ban a millenniumi kiállításon a Törley-pavilon nagy sikert hozott és a Császári és Királyi Udvari Szállító címet is megkapta.

Törley József művének sorsa

Sacelláry Irénnel kötött házasságot, de gyermekeik nem érték meg a felnőttkort. Törley József is elég fiatalon hunyt el, mindössze 49 évesen, vakbélgyulladásban. Mivel egyenesági örököse nem volt, vagyonát bátyjának fiai örökölték. Szerencsére, ők is a minőség mellett kötelezték el magukat. A II. Világháború sem kímélte, ugyanis 1944-ben bombatalálat érte. A háború után csupán 4 személlyel indult meg a termelés. 1949 újabb csapás érte, amikor a gyárat államosították. A rendszerváltás után, 2005-ben megalakult a Törley Pezsgőpincészet Kft.

Miként készül a pezsgő?

Ez a nemes és már látványában fenséges ital francia módszer szerint készül, több lépésben. A minőségi alapbor kiemelt fontosságú. Ezt tirázslikőrrel együtt palackokba töltik, hogy meginduljon a második erjesztés. Mivel a likőr cukrot és élesztőt tartalmaz, így ismételt erjedést indít el az alapborban.

Ekkor jönnek létre azok a gyönyörű buborékok, amit annyira szeretünk. Végül a finomseprőn való érlelés következik, ami 15 hónaptól kezdve, akár 3 évig is eltarthat. A legjobb szőlőfajták a Törley pezsgőhöz a Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Grigio, Zöldveltelini, Riesling.

Pezsgő vs habzóbor

Van különbség a pezsgő és a habzóbor között. A pezsgőben a szén-dioxid a második erjedés során keletkezik és 5 bar fölötti a nyomás a palackban. A habzóborba a szén-dioxidot utólag adják hozzá és a palackban lévő nyomás 3-5 bar között van. De ott van a gyöngyözőbőr is, amit gyakran összekevernek a habzóval. Igaz, a gyöngyözőborba is utólag adják hozzá a szén-dioxidot, de a palackban lévő nyomás 3 bar alatt van.

Ha Budapesten jársz, keresd fel a Törley Múzeumot!

Ha érdekel ennek a nemes nedűnek a története, ezért betekintést szeretnél nyerni a folyamatba és a Budapesten lévő gyár történetébe, akkor itt az alkalom! A Törley Látogatóközpont sétatúrákat szervez, de mintabolttal is rendelkezik. Innen nemcsak pezsgőt vásárolhatsz, hanem az italhoz különféle termékeket is.

Mikor és miként ajánlott fogyasztani?

Ha pezsgő, akkor legtöbben a szilveszteri bulira vagy valamilyen neves eseményre asszociálnak. Pedig a pezsgő önálló aperitifként is megállja a helyét. Tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy nincs olyan étel, amihez ne illene a pezsgő.

A könnyebb fogásokhoz és a nehezebb ételekhez egyaránt társítható a pezsgő, sőt, a desszertekhez is nagyszerűen illik. A legfontosabb szabály, amit követni kell, hogy minőségi pezsgő legyen!

Az ideális hőfok a fogyasztásra 4-8 C között van, amit fenntarthatunk, ha egy vödörbe vizet és jeget teszünk, majd ebbe helyezzük a palackot. A dugót zaj nélkül kell eltávolítani, ami könnyedén megoldható, ha 45 fokos szögben tartjuk a palackot és le van hűtve az ital. Előre lehűtött pohárba nem szabad tölteni és forgatni sem, mert így sok szénsav elillan.

Budapesten megalakult a világ első pezsgőrendje

A Törley nemcsak Magyarország pezsgőgyártásának ikonikus képviselője, hanem a hagyományok és az innováció tökéletes ötvözete, ami a minőség és élvezet élményét nyújtja mindazoknak, akik szeretik a jó pezsgőt. A világon elsőként alakult meg a Chevaliers TÖRLEY pezsgőrend Budafokon, 1987-ben. Ez a rend Törley Józsefnek állít méltó emléket.

A rend tagjai az avatási ceremónián olyan rituális itallal ünnepelnek, ami a kereskedelmi forgalomba nem kerül, ez pedig a TÖRLEY Extra Cuvée.

Dom Perignon tényleg a pezsgőkészítés atyja?

Magyarországon mindenki ismeri a Budapesten található Törley pezsgőgyárat. Sokan azt is tudják, hogy a francia módszert hozta haza, a pezsgő készítésének bölcsőjéből. Ilyenkor általában Dom Perignon neve merül fel, mint az ital feltalálója.

Valóban sokat tett a módszer kialakításáért, de nem csupán őt illeti a dicséret. Hiszen már 1531 óta készítettek olyan borokat Limoux-ban, amikben buborékok voltak. De ott van Madame Clicqout is, aki feltalálta a rázóállványt és őt dicséri az első évjáratos rozé champagne is.

Budapest és egész Magyarország méltán büszke a hazai pezsgőre, mert a magas minőség a kezdetektől napjainkig jelen volt és van.

Törley pezsgőgyár Budapest

Budapest Friss Hírek